Caracteristicile membranei sinoviale normale

Sinoviala este o structură care căptușește articulațiile, tecile tendoanelor și bursele. La nivelul unei articulații, sinoviala se reflectă și se inserează la joncțiunea dintre os și cartilaj. Ce rol are membrana sinovială și ce se întâmplă când se inflamează?

Articulațiile diartrodiale (articulații sinoviale) au cavitatea articulară căptușită de sinovie și pliurile sinoviale permit mișcări ample în articulație. Exemple de articulații diartrodiale sunt: articulația pumnului, cotului, genunchiului, gleznei. În acest articol, ți-am pregătit informații despre rolurile membranei sinoviale, dar și despre sinovită, o afecțiune a membranei sinoviale.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Care sunt rolurile membranei sinoviale?

Rolurile membranei sinoviale sunt următoarele:

  • De a contribui la hrănirea celulelor cartilaginoase (membrana sinovială este puternic vascularizată și nutriția cartilajului adiacent este cu atât mai importantă cu cât cartilajul nu este vascularizat);
  • De a produce lubricina, o proteină cu rol în lubrifierea suprafețelor articulare;
  • De a controla volumul și compoziția lichidului sinovial. Lichidul sinovial este prezent în cantitate mică în cavitatea articulară. Provine din ultrafiltrarea plasmei, la care se adaugă factori locali generați de celulele sinoviale și este adesea denumit ultrafiltrat al plasmei. Acest termen implică un proces mai pasiv, dar este de fapt foarte dinamic și inter-relaționat cu mulți factori, inclusiv moleculele care compun lichidul sinovial (de exemplu, dimensiunea și concentrația hialuronanului), gradul de inflamație și drenajul limfatic. În mod normal, în lichidul sinovial se găsește un număr scăzut de celule. În artrită, numărul și tipul celulelor se modifică în funcție de etiologia procesului inflamator.

Celulele sinoviale, numite sinoviocite, au proprietăți de sinteză a componentelor cartilajului precum și a acidului arahidonic, un important constituent al lichidului sinovial. Pe membrana acestor celule sinoviale se exprimă o serie de molecule de adeziune, implicate în recrutarea din circulație a celulelor sangvine inflamatorii care intervin în procesul de artrită.

Ce este, în esență, membrana sinovială?

Membrană sinovială (sau, pe scurt, sinoviala) este țesutul moale care căptușește spațiile articulațiilor diartrodiale, tecile fibroase care țin tendoanele și bursele (saci umpluți cu lichid, aflați între tendoane și oase). Termenul include atât suprafața continuă a stratului de celule (regiunea numită intimă), cât și țesutul subiacent (strat subintimal). 

Membrana sinovială este de fapt un strat de țesut conjunctiv, care acoperă cavitățile sau zonele articulațiilor, tecile tendoanelor și bursele, și tot această membrană îndeplinește un rol: sinoviala produce lichidul sinovial, care are funcția de a lubrifia articulația.

Sinoviala include două regiuni, regiunea intimă și stratul subintimal. Intima este compusă din celule macrofage specializate și din fibroblaste, iar stratul subintimal conține vase de sânge și vase limfatice, un conținut celular de fibroblaste și de celule care se infiltrează într-o matrice colagenoasă extracelulară.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Între suprafețele sau straturile intimale există o cantitate mică de lichid, care este de regulă bogat în acid hialuronic. Împreună, aceste structuri oferă o suprafață non-aderentă între elementele țesutului.

Cercetătorii spun că studierea țesutului sinovial este de o importantă majoră în ceea ce privește înțelegerea patogenezei artritelor inflamatorii, printre care și poliartrita reumatoidă și spondiloartrita seronegativă.

La pacienții normali și sănătoși, membrana sinovială comprimă un strat intimal, care are o grosime de 20 până la 40 µm, însă și o zonă subintimala care poate avea până la 5 mm grosime.

Ce se întâmplă când țesutul sinovial se inflamează?

Uneori, la unii pacienți, apare o inflamație a țesutului sinovial al unei articulații. Sinovita este afecțiunea care are loc atunci când există o inflamație a țesutului sinovial (căptușeala unei articulații). Această boală poate duce la apariția durerii articulare și la umflarea articulatței și este observată în cazul multor afecțiuni inflamatorii.

Ce este sinovita?

După cum spuneam mai sus, sinoviala este căptușeala care acoperă articulația. Membrana sinovială este un strat subțire de țesut, cu o grosime de doar câteva celule, care acoperă sau căptușește articulațiile și tecile tendoanelor. Sinoviala acționează pentru a controla mediul din interiorul articulatiei și tecilor tendoanelor.

Sinoviala funcționează în două moduri: acționează în primul rând că o membrană, pentru a determina ce anume poate să pătrundă în interiorul spațiului articular și ce rămâne în afara acestuia; în al doilea rând, celulele din interiorul membranei sinoviale produc substanțe care lubrifiază articulația.

În unele situații, însă, membrana sinovială este inflamată și se îngroașă. În mod normal, doar câteva straturi de celule se îngroașă, sinoviala devine tot mai groasă și capătă volum din cauză că „înghite” tot mai mult lichid, iar afecțiunea rezultată se numește sinovită.

Sinovita este întâlnită adeseori în artrite, iar cea mai pronunțată inflamație se observă în cazul poliartritei reumatoide, o boală cronică, autoimună, care provoacă durere, umflare și înțepenire a articulațiilor și care atacă de obicei mâinile, încheieturile și picioarele. Sinovita poate cauza durere și inflamație în interiorul articulației afectate, însă poate fi tratată în mai multe moduri.

Tratamentul constă, de regulă, în medicamente antiinflamatoare, însă poate include și infiltrațiile cu cortizon (acele injecții care se fac direct în articulația afectată). Dacă sinovita este persistentă și în cazul în care medicul consideră că este necesar, membrana sinovială inflamată se va îndepărta pe cale chirurgicală (procedura se numește sinovectomie).

În cazul poliartritei reumatoide, inflamația articulară duce la activarea și la proliferarea membranei sinoviale, la expresia sporită a anumitor celule inflamatorii din această zonă și la activarea anumitor celule care produc auto-anticorpi.

Cauzele sinovitei

Există o mulțime de lucruri care pot provoca sinovita; uneori, afecțiunea este cauzată de leziuni structurale în zona afectată. Acestea pot include deteriorarea cartilajului articular, o ruptură a labrumului sau o ruptură a ligamentului teres. Alteori, sinovita poate fi cauzată de boli care afectează membrana sinovială. Bolile reumatologice, în special, cum ar fi poliartrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, pot ataca în mod eronat sinoviala, ducând la inflamație.

Simptomele sinovitei

Semnele și simptomele sinovitei depind de zona afectată a corpului. De obicei, majoritatea persoanelor cu sinovită vor prezenta simptome precum dureri articulare care variază de la ușoare până la severe, umflătură, dificultate la deplasarea zonei afectate, îngroșarea țesutului, creșterea fluxului de sânge în zona afectată și creșterea producției de fluide.

Este important de înțeles că sinovita nu este același lucru cu artrita. În timp ce atât sinovita, cât și artrita au de-a face cu inflamația articulațiilor, există diferențe între ele. Sinovita este o inflamație proeminentă a articulațiilor în care cea mai mare parte a inflamației se află în sinoviale. Anumite tipuri de artrită pot afecta sinoviala, dar multe tipuri de artrită provoacă inflamație sinovială puțină sau deloc.

Diagnosticarea sinovitei

Pe lângă prezentarea clinică a bolii (articulații calde, roșii și umflate), diagnosticarea poate fi sprijinită de analiza lichidului sinovial. Acesta este un test care examinează lichidul lubrifiant secretat de membranele sinoviale. Testul este util în diagnosticul unor tipuri de artrită (în primul rând cele cauzate de infecție, guta sau pseudoguta).

Testul durează aproximativ o jumătate de oră și, de obicei, se face în cabinetul unui medic sau în spital. Nu sunt necesare pregătiri speciale. Pielea de deasupra articulației este curățată cu un antiseptic. De obicei, se injectează un anestezic local. Folosind un ac subțire, medicul va extrage o probă de lichid pentru analiză, inclusiv cultura lichidului dacă infecția este un diagnostic posibil și examinarea pentru cristale pentru a diagnostica guta sau pseudoguta. Dacă este necesar, medicamentele (de obicei un preparat cu corticosteroizi) pot fi injectate în spațiul articular cu ajutorul unui ac după ce este prelevat specimenul.

Tratamentul sinovitei

Sinovita poate dispărea de la sine, dar dacă simptomele persistă, poate fi necesară o terapie. Tratamentul pentru sinovită depinde de cauza de bază a problemei. În cele mai multe cazuri, tratamentele sunt menite să reducă inflamația, să diminueze umflarea și să gestioneze durerea.

Un tratament popular pentru sinovită este reprezentat de injecțiile cu steroizi în articulațiile afectate. Deși aceste injecții cu steroizi pot ajuta la scăderea inflamației, la reducerea umflăturilor și la gestionarea durerii, nu sunt un remediu universal valabil, anumite persoane pot să nu resimtă niciun beneficiu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă apare o sângerare articulară de mai mult de trei ori într-o lună, este necesar consultul medical, diagnosticul și tratamentul. Este probabil ca planul de tratament să includă: steroizi orali, fizioterapie, tratament profilactic, sinovectomie artroscopică, sinovectomie cu radionuclizi.

Steroizi orali

Acestea sunt medicamente care reduc inflamația și reprezintă un tratament de scurtă durată care trebuie utilizat doar pentru o săptămână sau două. Steroizii nu sunt folosiți des, deoarece pot cauza alte probleme în corp.

Fizoterapie

Acest tip de tratament poate reduce durerea pacientului, poate întări articulația și mușchii și poate preveni pierderea mișcării la nivel de articulație.

Sinovectomia artroscopică

Prin această intervenție chirurgicală, partea inflamată a membranei sinoviale este îndepărtată. Acest lucru nu va îmbunătăți gama de mișcare, dar poate reduce sângerarea și distrugerea articulațiilor.

Sinovectomia cu radionuclizi

Această formă de tratament presupune ca o substanță radioactivă să fie injectată în articulație. Radiația de nivel scăzut topește sinoviala inflamată.

Cum se poate preveni sinovita?

Prevenirea sinovitei nu este întotdeauna posibilă, mai ales dacă o boală reumatologică este cauza de bază. Cu toate acestea, în alte situații, sinovita ar putea fi prevenită cu o rutină regulată de exerciții fizice și vizite regulate la medic. Dacă pacientul continuă să aibă sângerări în aceeași articulație și a avut o procedură HTC (transplant de celule stem hematopoietice), trebuie contactat imediat medicul, deoarece este necesară tratarea rapidă a sângerărilor articulare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Synovial Membrane
https://www.sciencedirect.com/topics/veterinary-science-and-veterinary-medicine/synovial-membrane
HSS - Synovitis
https://www.hss.edu/condition-list_synovitis.asp


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0